Job Offers

The ZDS an an employer

The ZDS, founded in 1951, is the world's most renowned education and training institute for all sectors of the confectionery industry. Every year, participants from more than 30 nations attend specialist conferences, seminars and internships on topics related to confectionery production. In addition, ZDS advises companies from a wide variety of countries and conducts company-specific training and test series for member companies.

As a non-profit association with the location in Solingen-Gräfrath, the ZDS has about 50 employees of the public and non-public service. Modernly equipped buildings, an in-house refectory catering to students and participants from all over the world as well as ZDS staff, as well as an open-minded and motivated team, provide the basis for an optimal working and learning environment.

What we offer:

  • High degree of independence as well as diverse design options
  • Small, motivated, open-minded team
  • Training by qualified personnel
  • Varied work
  • Modern working environment
  • Class room swith SMART-board technology
  • Meals in the in-house refectory
  • Occupational pensions

 

Also you would like to become part of the team?
Currently we have the following job offer:

Wir suchen: eine/n Erzieher/in, eine/n Sozialpädagogen/in oder Pädagogen/in (Diplom, BA, Master oder ähnliche) in Vollzeit (20 Std.).

Das Berufsinternat der Zentralfachschule der Deutschen Süßwarenwirtschaft sucht zur Verstärkung des sozialpädagogischen Teams zum nächstmöglichen Zeitpunkt eine/n Erzieher/in, eine/n Sozialpädagogen/in oder Pädagogen/in (Diplom, BA, Master oder ähnliche) in Teilzeit (20 Std.).

Wir sind ein Berufsinternat, das in zwei Häusern bis zu 140 Auszubildende in einer wohnähnlichen Situation begleitet, betreut und mit ihnen gemeinsam ihre Freizeit gestaltet.  

 

Arbeitsort:Berufsinternat der ZDS, Solingen-Gräfrath, De-Leuw-Str. 3-9
Anforderungsprofil:
  • Ausbildung als Sozialpädagoge/in, Sozialarbeiter/in, Erzieher/in oder eine vergleichbare pädagogische Ausbildung
  • Möglichst berufliche Praxis in der Arbeit mit Jugendlichen und jungen Erwachsenen
  • Bereitschaft zur Reflexion der eigenen Arbeit sowie zu beruflicher Weiterbildung
  • Bereitschaft zu tagesübergreifenden Diensten inklusive Nachtbereitschaft
  • Bereitschaft zu Verwaltungstätigkeiten
  • Verantwortungsbereitschaft
  • Durchsetzungsvermögen
  • Eigeninitiative
  • Teamfähigkeit
  • Grundkenntnisse MS Office
Ihre Aufgaben:
  • Betreuung und Begleitung von Auszubildenden im Alter zwischen 15 und ca. 25 Jahren.
  • Planung und Durchführung von Angeboten zur Gestaltung der Freizeit der Bewohner/innen
  • Durchsetzung und Mitgestaltung der geltenden Hausordnung
  • Strukturierung der eigenen Arbeit mit einem hohen Maß an Eigenständigkeit
  • Zusammenarbeit mit externen Trägern der Jugend- und Sozialhilfe Kontaktpflege zu Eltern und Ausbildern/innen
Wir haben viel zu bieten:
  • Einen sicheren Arbeitsplatz
  • Eine vielseitige Tätigkeit, mit einer fachlichen und konstruktiven Zusammenarbeit in einem multiprofessionellen Team
  • Regelmäßige Teamberatung und Supervision
  • Flexible Arbeitszeiten
  • Ein räumlich gut ausgestattetes, professionelles Arbeitsumfeld
  • Ein ausreichender Freizeitetat zur Umsetzung von Ideen zur Freizeitgestaltung jedweder Art
  • Möglichkeit zur Einbringung von Präferenzen und Kompetenzen in das Team und die tägliche Arbeit
  • In-house-Fortbildungen
  • Möglichkeiten zur externen Fort- und Weiterbildung
  • Gut strukturierte und konzeptionelle Arbeitssituation
  • Jährliche Teamtage
  • Betriebliches Gesundheitsmanagement
Ihre Bewerbung:

Wenn Sie sich angesprochen fühlen, freuen wir uns auf Ihre aussagekräftige Bewerbung mit Lebenslauf, Schul- sowie Arbeitszeugnissen und unter Angabe Ihrer Telefonnummer an den nachfolgenden Kontakt:

bewerbung[at]zds-solingen[dot]de. 

oder per Post an:

Zentralfachschule der Deutschen Süßwarenwirtschaft e.V.

z. Hd. Herrn Wolfgang Keller

De-Leuw-Str. 3 - 9

42653 Solingen

We are looking for: Freelance Lecturers (m/f)

In the course of the growth of our institution and the associated expansion of the confectionery and food-related seminar topics, we would like to expand our pool of lecturers and are therefore continuously looking for

Freelance Lecturers (m/f) 

in the area of:

      Confectionery production

Personnel management

      Operational cost management

We employ both academic and non-academic lecturers.

We are also happy to welcome experienced practitioners.

If you have any questions, please do not hesitate to contact us by phone: 0212-5961-27.

To top

Top of page